June 26, 2007

Kaygana,maygana....

Geçenlerde Annemin yaptığı kayganadan bahsetmiştim.resmi de bir türlü basamamıştım.Dün akşam gecenin bir saatinde, hem de gezmeden gelmişiz,bilgisayarı açasım tuttu ve bi denişym bakayımolacakmı derken...Oldu.Aman dedim şunu hemen taslak olarak kaydedeyim ne olur ne olmaz kaybolur gene:)

Efendim bizim evde yapılan kaygana bir cins hamsili sebze yemeği.Bir çorba kasesini dolduracak kadar tuzlu hamsi gerekiyor.Önce hamsiler iyice yıkanarak tuzu çıksın diye suda bekletilir.sonra kılçıkları ayıklanarak ince ince doğranır.Büyük bir baş soğan ince kıyılır,5-6 adet sivri biber 4-5 domates,yarım demet kadar maydonoz ve dereotu ince kıyılır.Hamsilerle birlikte bir tencereye konur.arzuya veya alışkanlığa göre sıvı(daha iyisi sızma yağ) ilave edilir,ocağın altı kısılarak pişmeye bırakılır.Hamsi zaten tuzlu olduğundan biz ayrıca tuz ilavesi yapmadık, bu da damak tadınıza göre ayarlanabilir.İstenirse bu yemeğe pazı da ilave edilebiliyormuş.

Hamsiyi fazla çıkardıysanız birazınıda böyle limon ve zeytinyağına yatırarak,üzerinede bol maydonoz ile nefis bir tuzlu balık salatası elde edebilirsiniz.


Efendim bu yemeğin yanına olmazsa olmaz mısır ekmeği.Sadece mısır unu kaynar su ve tuz ilede yapılabildiği gibi arzuya göre içine kaymak sıvı yağ ve biraz da karbonat ilave edebilirsiniz.
Tabii sandınızki ben Karadeniz kıyısı bir kentte yaşadığımdan hamsi zamanı alıp tuzladım balıkları.Yokk canıım, Ankarada yaşayan Annem oralarda hamsileri alıp tuzlamış ve bana göndermişti.Bu hamsiler o hamsiler işte.Posted by Picasa

4 comments:

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] said...

Hepsi nefis görünüyor. Mısır ekmeği, çocukluğumu, memleketimi hatırlattı bana. Köyün ortasındaki taş fırını, insanların ekmeklerini, böreklerini yapıp buraya getirişini ve çiçek kokularına karışan, mis gibi ekmek kokularını hatırlattı. Sağol.:)))

Anonymous said...

Ayol ne hain bir kadınsın sen yehu!
Hem muzo kuşo'nun simit diyetine girecem diyorsun hemde hâla böyle yemek fotoları koyuyorsun.Bikiniden pırtlayacak göbeciklerimizin yegane sorumlusu sensin Nenoni.
Mısır ekmeğine bayılırım ama mısır unuyla bikeresinde denemiştim,ekmek değil ekmek tahtası gibi olmuştu,neden acaba?

Biyo

Oya Kayacan said...

Üüüüffft beeee. Bu sene ne tuzlusu ne de turşusu var maalesef evde. Bakiiiim bi sağa sola bakalım, bulalım!!! Bu kaygana ne yenir ama. Anneciğinin de senin de ellerize sağlık. Ben hamsilerin kafa ve kılçığını ayıkladıktan sonra saklarım. Anlaşılan Karadeniz usulü olduğu gibi, kılçıklı filan saklamak gerekiyor. Mısır ekmeği de çok güzel duruyor. Kuruçeşme Pafuli'den bazı hamsili mısır ekmeği alıyorum. O da müthiş lezzetli. Öpüyorum seni sevgili Nenoni...

Nenoni said...

*İncegül,sen de sağol,
*Biyocum ,mısır unu maya tutmadığından hamuru bulamaç kıvamında yapılır,sıcakken çok güzel olur,
*Oyacım,En kısa zamanda hamsili ekmekte yapıp buraya basacağım,
Ayol deniz mevsimi başladı ben hala ne yapsamda yesem derdindeyim,bloğumda giderek yemek bloğuna dönmeye başladı:)