April 03, 2008

ZILBIT


Şu yukardaki tabağın içindekiler ne?Bilebilin bakalım.

-Bir demet kır çiçeği?

-Kır çiçeğinin tabakta işi ne?

Bilemediniz işte.Yukarda tabağın içindeki çiçekli bitki Zonguldağa has (En azından ben bu memlekete yerleşene kadar bilmiyordum)bir bitki.Adı Zılbıt.Kırlardan toplanıyor sanırım.Yılın belli mevsimlerinde Zonguldak pazaryerlerinde köylü pazarı kısmında bulabilirsiniz.

Pişirip Boncukçu ile beraber afiyetle yedik.

Yerken yanında biraz şarapladık.
Kedili mutfaklar Oya yı andık.
Dedik o sever böyle otları.

Oya olsa(Kulakların çınladı mı Oya?) şaraplamaz rakılardı dedik.


ZILBIT:
Malzemeler:1 kilo zılbıt,2 adet kuru soğan,2 ince dilim minik kıyılmış pastırma(pastırma tamamen isteğe ve damak tadına bağlı bir ilavedir koymasanız da olur),tuz,karabiber(ben azcıkta fesleğen kurusu koydum yakıştı).

Yapılışı:

Zılbıtlar ayıklanır.Bazıları sırf sapları ve kökleri kullanmakla beraber ben çiçek miçek ne varsa koydum.Küçük küçük doğranır haşlanır.
Soğanlar ince kıyılır.Minik doğranmış pastırma ile beraber sızma yağda biraz kavrulur.Haşlanıp süzülmüş suyu sıkılmış zılbıtlar ilave edilir.Beraberce kavrulur.Tuz, karabiber,isteğe göre baharatlar ilave edilir.

İster böyle yeyin isterseniz yumurta kırın karıştırın yeyin.

Afiyet olsun.
Posted by Picasa

13 comments:

Fenrisar said...

See please here

Oya Kayacan said...

Sofraya oturmuş kadar oldum sizlerle. Çok yaşayın be kızlar... Şarap götürmeye talibim üstelik, rakı kalsın. Bir de gözlerim zılbıt arasın bakalım çarşı pazarda, meğer ki rasgele ben bunun pastırmalısını da pastırmasızını daaa... Aklım sizde, sevgiyle...

Nenoni said...

Oyacım yorumunu okudum.Bizim de aklımıza hemen sen geldin:)

Anonymous said...

MERHABA ,
KASTAMONU'DA BUNA ISPIT DERLER VE YUMURTALISI MUHTEŞEM OLUR...DENİZ

gezicini said...

ya sanırım bunu anneannem biliyordu. güzel olmuş, nefis. eline sağlık.
sevgiler
gorki

Nenoni said...

Deniz,Gorki ben Ankaradan gelip zonguldağa yerleşince tanıştım bu sebze-ot ile.Ama sevdik ve arada pazarda gördüğümde alıp pişiririm.

ANDY said...

İsim zıkkım'a cok benziyordu biran "ne oluyor" dedim ama okuyunca cıktı hersey ortaya :) Sarap ha? Afiyet olsun :)

Nenoni said...

Andy sağol.Bende bu bitkiyi Zonguldakta tanıdım.Bazı yerlerde ıspıt olarak ta biliniyormuş.

gazel vakti said...

Bende iki haftadır pazarda görüyorum bunu. Pazarcıya sordum ispit dedi. Hemide tarif verdi. Zinhar alına, yapıla, yenile.

bocuruk said...

Çocukluğumda bir süre Çaycuma' da yaşamıştık. O zamanlar annemin böyle bir ot yemeği yaptığını hatırlıyorum. Yumurta kırardı. Şu an tadı damağımda hissettim sanki. Eline sağlık. Afiyetler olsun:)
Sevgilerimle...

fikriminincegülü said...

Bildim ben. Vazoya yerleştireceğine yanlışlıkla tabağa koymuşsun.:)
Afiyet olsun valla. Ben de severim otları. Zılbıt ahan da duydum ama eminim çok güzel oluyordur...

Nenoni said...

*Gazelvakti hogeldin biz çok severek yedik.ma annemlerin Gürcü asıllı yardımcıları ceviz filan koyarak pişirmiş onun tarifini öğrenmeli bir ara.
*Bocuruk sağol demek sende bir ara buralara yakınmısın:))
*incegül vallahi ben bu memlekete gelince duydum öğrendim.Meğer başka yerlerde de bilirlermiş.

Semih said...

2008 den beri buraya kimse not yazmamis. Bu bitkiyi ben fransada done dolasa aradim. Bulamayinca kdz Ergliden bri getirdim. Her sene mart aylarinda yaparim. Sonra kartlasir. Gumushaneye kadar karadenizde buldum bu bitkiyi. Selamlar