May 28, 2007

kvartzaghi

"Okumaya bile zorlandığımız bu yemek- çorba arası şey de ne ki? "derseniz "yerden göğe kadar haklısınız "derim ben de. Karadenizin en doğusuna has bir iştah açıcı bu.Dikkat ederseniz iştah açıcı dan sonra bir kelime yok.Çünkü çorba desem değil ,hoşaf desem tuzlu...Neyse efendim eşim Sadrazamcım çok sever.Bizim evde çok yapılmazdı.Ben de eşimin ailesindeki büyüklerden öğrendim evlenince.Tadı iyicene ekşi,tuzlu soğanlı bişi,suluca ekşi bir salata...Ay tarif edemiyorum ben yazayım yorum sizden:
Tarif aşağıda:
Yarım kilo kadar ekşi yeşil eriği komposto yapıyormuşsunuz kadar suda iyice haşlayın.Beş-altı sap yeşil soğanı ince ince kıyın,yarım demet kadar taze kinziyi de ince doğrayarak ilave edin.damak tadınıza göre tuz ve kırmızı pul biber le beraber soğuk olarak servis yapın.
Not:Önce isterseniz bu ölçülerin dörtte birini yapın.Damak tadınıza çok aykırı gelebilir bu ekşi,tuzlu acı ve sulu karışım:)
Eşim çok sevdiğinden arada bir yapıyorum.Tee bir vakitler sınır yeni açıldığında Batuma geçmiş ve ordaki pazar yerinde buna benzer birşeyi şişelenmiş satılıyor görünce çok şaşırmıştım.Herhalde gürcülerde de var aynı yemek.Sıcak yemeklerin yanında salata nevinden yeniyor kaşıkla.
Afiyet olsun...
Posted by Picasa

9 comments:

Boncukçu said...

Valla bu ne yav:)
Yeşil erik, taze soğan,başke ne vardı bakayım, kinzi, tuz biber :(
Gerçi laz yemeklerinin pekçoğu böyle, kulağa hoş gelmşyor ama yenince tadı anlaşılıyor ancak.

[ fiкяiмiи iиcє güℓü ] said...

Çok değişik birşey.. ekşi ekşi güzel olabilir de bu kinzi ne ki ? Valla ilk defa duyuyorum. Bir aydınlatıversen, benim gibi bilmeyen arkadaşları hayrına.:)

Anonymous said...

Nenoni bu ney yaaa,sen iyice aştın varya.Ben yemem bunu abicim,ne biçim ad hem kelime doğrulama gibi yahu.Ne tuzlu ne ekşi ne tatlı ayol,aşureden beter.Sadrazam yesin ben yemem:)
Yalan kız,sen yap yerim,mis gibi hazır çorba,ilk deneme,lezzet avcılığı.hehhee.
T.

Nenoni said...

Boncukçu bizim evde pek yapılmazdı sen ondan bilmiyorsun.
İncegülcüm kinzi, kişniş tohumu var ya onun yeşil yaprakları. Maydonoza benzer ama biaz daha baharatlıdır.
T. cim ben uydurmadım vallaha :)doğukaradenizin en doğusunda bilinen bir yiyecek.Gürcülerden bize geçmiş olsa gerek, çünkü batıya geldikçe bilinmiyor.

efsane said...

Ben de yeni duydum ama sanırım tatsam beğenirim acı ekşi ve baharatlı şeyleri severim çünkü ama şu sıralar hiç bana göre değil iştah kapatıcı özelliği olsa iyiydi:)

Nenoni said...

Evet Efsanecim.Rejim yapanlara göre değil.Ama Sadrazamcım yiyip kilo almayan şanslı insanlardandır:))

kuzine said...

Nenoni bu ne ? laz yemeklerinin arasında yok böyle bişey. Bu Gürcü Mutfağından olmasın? Tam sadrazama göre olmuş bu çorba :)))

Nenoni said...

Kuzinecim bende evlendikten sonra eşimin ailesinden öğrendim.

Dut agaci said...

Cok ilginc ama eksili istah aciyor ben denicem tadini yazarim.
sevgiler