August 26, 2006

Quaney(fasulye ezmesi)



Yandaki fotoğrafta Laz mutfağının sevilen yemeklerinden Quaneyi görüyorsunuz.Daha önce Kedili mutfaklar da Oyaya bir yorumda kabataslak tarifini yapmıştım.O gündenberi bir türlü yapıp resmini basmaya fırsatım olmadı.Bu akşam hem Mamuli Ankaradan geliyor hemde akşama yemeğe konuklarım var.Yemeğin adını q ile yazdım çünkü kuaney desem tam sesi vermiyor,e lazcanın kendine ait bir alfabesi ve yazılışı yok sanki q bu sesi daha iyi vermiş gibi geldi.Çok ta iyi lazca bilmediğimden lazcayı benden iyi konuşanlardan özür dileyerek yemeğin tarifine geçiyorum.

Malzemeler:
*1 kg taze fasulye(biraz tanelisinden olursa iyi olur)
*1 adet kuru soğan
*3-4 domates
*tuz
*1/2 çay bardağı zeytinyağı
*1 su bardağı çekilmiş fındık
*4-5 diş sarımsak
*1 çorba kaşığı kişniş tohumu(varsa taze yapraklarını kullanınız ,bende yoktu tohumları kullandım)
*1 çorba kaşığı nar ekşisi(yoksa limon suyu olabilir)
*kırmızı pul biber
Yapılışı:
Fasulye,soğanve domatesi tuz ve zeytinyağı ile bildiğiniz zeytinyağlı fasulye gibi pişirin.Sarımsakve kinziyi robotta çekin (iyice ezilmeleri için çekerken içine biraz pişmiş fasulyeden ilave edin).Ezdiğiniz sarımsak ve kinzileri fındık ve nar ekşisi ile birlikte fasulyenin içine ilave edin.
Şimdii size" kirza"tabir ettiğimiz ahşaptan bir cins tokmak gerek.Tabiiki evinizde muhtemelen böyle birşey yok.Benimde yok.O yüzden sebze doğradığınız ahşap tablayı yada büyücenek bir spatulayı kullanıp tenceredeki fasulyeli karışımı iyicene ezin.Robotta da ezebilirsiniz ama o zaman çok hamur gibi oluyor.Elde ettiğiniz yemek moralinizi bozmasın birazda kırmızı pul biber ilave edin karıştırın.Tadını çok beğeneceksiniz.Fasulye tadının arkasından fındık sarımsak ve ekşimsi lezzet...Hımm..
Taze kinzi(kişniş) olmadığından nane ile süsledim .Ayrıca yanına salatalık çok yakışıyor.Sadrazambeye tattırdım çok beğendi.
Afiyet olsun.
Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.

4 comments:

Anonymous said...

Ben geldim.Quaney çok güzelmiş ellerine sağlık annecim.Senin yemeklerini çok özlemişim.Bu arada hayırlı olun bloğun biraz geç oldu ama..:)))Malum derslerden başımı kaşıyacak zamanım yokk:))))
Mamuli

Tijen said...

mamuli'nin annesi ne mutlu sana!
(gözün aydin bu arada)
ben de kemaliye'de yedigim fasulyeye bayilmistim. bu tarifi findikli tarifler listesine mutlaka eklemeli..
ellerine saglik.
tijen

tugce:-) said...

ya bu ne güzel bir tarif. ne güzel bir coğrafayda yaşıyoruz her yörenin tadı ayrı. nasıl bir çeşitlilik ve hepsi birbirinden güzel...
ben fasulyeye bayılırım, taze kişnişi hiç yiyemem ama tohumunu severim. bunu mutlaka pişireceğim. ellerine sağlık, iyi ki anlattın, iyi ki paylaştın. ben bir taraftan karadenizliligim olsa da o taraftan gelen hiç bir mutfak kültürüm yok maalesef. boyle karadeniz tarifleri gördükce garip bir neşe oluyor içimde ögrendim diye :) cok sagol. bundan sonra sitenin takipcisiyim :)

Nenoni said...

tuğçe sağol,siteme hoşgeldin.Bu tarifim fındık fındık ta yayınlandı.