August 22, 2006

Böğürtlenli şarap

Yanda resmi görülen böğürtlenli şarabı Mutfakta zen in çilekli şarabından esinlenerek yaptım sonuç:Tadı da resmi kadar yoğun ve lezzetli idi.Boncukçunun ilk tepkisi "Bu çok tehlikeli bir içki!" oldu.O kadar lezzetli ve içimi o kadar güzelki,insan kolaylıkla fazla kaçırabilir,hatta ben artan posaya kıyamayıp üzerine tekrar şarap ilave edip ertesi gün gene içtik.
İşte yapımı.
Malzemeler:
*35 cc. beyaz şarap (ufak şişe şarap)
*500 gr.böğürtlen
*1 su bardağı toz şeker
Yapımı:
Şarap ile toz şeker bir kapta iyice karıştırılır,yıkanmış böğürtlenler ilave edilir,biraz bekletilir,sonra süzülerek soğuk içilir.
Ben bir gece beklettim,Boncukçu gelince içeriz diye.İyide etmişim tadı tamamen şarabı kaplamıştı.Süzdüm,çünkü böğürtlenler bir gece kalınca ezilmişti.Ama kalan posa hala o kadar şahane idi ki hemen atmaya kıyamadım içine bir 35 cc. beyaz şarap daha ilave edip beklettim,o da ilki kadar olmasa bile mükemmel oldu onu da afiyetle içtik.

Böğürtlenli şarap çok yoğun bir tada sahip olduğundan yemek yanına pek gitmiyor.Yanında çerez ,peynir çeşitleri,belki biraz meyve yenebilir.
Tekrar teşekkürler Tijen, çilek zamanı çileklisini vişne zamanı vişnelisini deniyeceğim. Posted by Picasa

5 comments:

Anonymous said...

tarçın ve zencefil.... Tijen'in tarifinde de vardı sanırım, sen de eklemişsin ya, yazmayı unutmuşsun :)

Nenoni said...

aa evet bıçağın ucu ile tarçın ve zencefil de vardı yazmayı unutmuşuum:))

Tijen said...

afiyet olsun canim!
tijen

tugce:-) said...

hımm gerçekten tehlikeli gozukuyor :) ben de vişneyle bir yapayım bakayım. ;)

Anonymous said...

merhaba
bu yıl temmuz ve ağustosta 200 litre böğürtlen şarabı yaptım. Ve yapmaya da devam edeceğim. çok güzel içimi var. en az 1 yıl bekleteceğim. eklenecek şeker oranını belirlemek için bir hidrometre aldım. şeker oranı 1100 olana kadar (%12 alkol için) şeker ekledim. maya olarak da dr ötker toz maya kullandım. 20 lt için 20 gram kullanıyorum. yalnız böğrütlen şarabında malik asit çok oluyor onun için bir bidonu son süzüşümden sonra gazını almak için bir mikser kullanıyorum. içenler çok beğendi. şimdiden 50 litre sipariş aldım.