March 22, 2007

DÜNYA SU GÜNÜ

Bugün 22 Mart Dünya su günü.Eskiden sadece entel takımın kuruntuları gibi görülen küresel ısınmanın iyice kapımıza dayandığı şu günlerde daha fazla ilgi görmeyi hakeden bir gün bu aslında.Yazıma bir fotoğraf aramak için googleda gezinirken bir de kendi çektiğim resimlere bakayım dedim ve yandaki fotoğrafı buldum,picasada biraz oynayıp rengini de soldurunca tam yazıya uygun oldu:"Suyu kaybeden kayık"
Bu günkü gazetelerin dünya su günü eklerinde sıcaklıkların giderek artacağı,yağışların daha da azalacağıve sularımızı daha dikkatli kullanmamız gerektiği hakkında yazılar varken maille bir yazı geldi: HAYAT İKSİRİ SU başlıklı.Alıntı yapılan yerden emin olamadığım için adını yazamıyorum ama suyun hayatımızdaki yerini çok iyi anlatıyor.Niçin yeteri kadar su içmeliyiz?Suyun metabolizmamızdaki yeri nedir?Hani şu bilinçsiz sanayileşme ve kullanım sonucu iyice azalan ve kalanını da kirlettiğimiz,bir an önce gerekli önlemleri alamazsak nerede ise çocuklarırımıza kalmayacak olan su!Suyu daha tasarruflu kullanalım,evet ama günde en az 2 lt de su içelim bir yandan.Gün boyu içmediğiniz o 2 lt suyu traş olurken ya da ellerinizi yıkarken öylece açık bıraktığınız musluktan akıtıp gidiyor ve doğaya kirlenmiş su olarak bırakıyorsunuz unutmayın!Gelin şimdi bakalım niye su içmemiz gerekiyor?
HAYAT İKSİRİ SU
*Su kasların dengesini sağlar ve doğal fonksiyonlarını düzenlenmesine yardımcı olur.
*Derimizin kurumasını ve sarkmasını önler.
*Bedenimizin zararlı atıklardan kurtulmasını sağlar.
*Kabızlığı önler.Yetersiz su alındığında vucüt gerekli suyu iç organlardan çeker,genelliklede kalın bağırsaktan.bunun sonucu kabızlık oluşur.
*Yemeklerden önce içilen su iştahı artıran endorfin hormonunun salınımını bloke ederek toluk hissi yaratır ve gereğinden fazla yememizi önler.
*Gereğinden az su içersek vucut dokularda su toplamaya başlar,şişkinlikler oluşur.
Tabii yaşamın temel kaynağıdır,su olmassa yaşam olmaz.
Suyumuza sahip çıkarken bünyemiz için gerekli suyu içmeyi unutmadan,kullandığımız suyu da fazla kirletmeden gerekli gereksiz kimyasallar kullanmamayı da unutmayalım.
Posted by Picasa

1 comment:

CaDı said...

Bu yazının üstüne doya doya içtim suyumu, dediğin gibi şimdi bulup içmiyoruz. Belki ilerde bulamayacağız:(( Masalı da en uygun vaktinde beklerim;)