November 17, 2006

Hoşçakalın dedim ama...

Dün ankaraya gitmeden önceki son postu yazıp gerisini ya orda ya da dönünce artık diye düşünmüştüm .Ama dün akşam önceden haberim olmayan bir yemeğe davetli olduğumuzu öğrendim.Amann yemekte neler yoktu ki.Fotoğraf makinamı götürmediğime hayıflanarak cep telefonumla resim çektim .O yüzden fotoğrafların bozukluğu için özür dilerim.
Gittimiz eve Adıyaman dan bir misafir gelmiş ve yöresel yemeklerinden TUZDA TAVUK pişirmişler.Tarifi aşağıda.Ayrıca Kısır,çerkes tavuğu,kıvartzakhi(bunun tarifi daha sonra )güveç,kurutulmuş patlıcan ve biber dolması vardı.Yemekler harika ve bir o kadar da değişik olunca sohbet yemek tariflerinden açıldı benim bir bloğum olduğu ile (misafir bayanın soru dolu bakışları:Blog ne?)devam etti böylecene gece yarısını iyice geçmiş bir saatte eve döndüük.Eve döndükten sonra olup bitenler ayrı bir post konusu.Şimdi bunu kazasız belasız bir yayınlıyayım o sonra...
















TUZDA TAVUK:Tuzda tavuk sanırım güney ve güneydoğu illerimize has bir yemek.Ayıklanmış ama parçalanmamış bi tavuğu fırına dayanıklı bir kaba koyun.ayrı bir kapta 2 kilo kaya tuzunu(tavuk başına 2 kilo konuyormuş) az az su ile karıştırarak çamur(valla yapan hanım böyle tabir etti)kıvamına gelene kadar yoğuruyorsunuz.Sonra elde ettiğiniz karışımı tavuğun etrafına sarıp ekmek fırınında 3 saat pişmeye bırakıyorsunuz.


Fırından yeni çıkmış hali yukarda. Aşağıda ise tavuğun etrafındaki tz tabakasının kırılmış hali vee en altta ise içinden çıkan lokum gibi tavuuk...


 Posted by Picasa

4 comments:

renkler said...

Sonra o tavuk tuzu emmiş olmuyor mu? Yani fazla tuzlu olmuyor mu? Çok ilginç bir uygulama, ilk defa duydum:-) Hiç tavuk ağzına koymayan biri olarak bana bile enterasan geldi.

CaDı said...

Ben tavuğu çok severim ve bunuda iyice merak ettim. Normal fırında pişmiyormu ki? İlla ekmek fırını mı lazım? İranlı eniştemde tuzda balık yapıyor ama daha onu yemekte kısmet olmadı malesef. Bi de afiyet olsun;)

gazel vakti said...

Ben bu tuzda tavuğu TRTde bi programda seyretmiştim. Çok ilginç gelmişti. Resimler çok iştah açıcı. Nefis gözküyor. Annene geçmiş olsun bu arada.

pınar said...

tuzda tavuk değil de tuz da balık yapmışlardı bi programda.tadında ne gibi bir değişiklik oluyor merak ediyorum.
annene acil şifalar diliyorum.